08:43   .    10:05   DUYURU…    09:15   DOĞRU PARTİ MERSİN İL BAŞKANI MUHSİN BAYAR BAŞKAN VEYSEL SARI’YI ZİYARET ETTİ.     13:21    BAŞKAN SARI’DAN SÜRÜCÜLERE UYARI;    10:21   BAŞKAN VEYSEL SARI HER FIRSATTA TAKSİCİLERLE BİRLİKTE…    11:22   TÜRKİYE ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER FEDERASYONUNDAN...    10:05       10:49   TŞOF, DIĞER ESNAFA VERILEN DESTEĞIN ŞOFÖR ESNAFıNA DA VERILMESINI ISTIYOR    11:48   * MERSİN MARİNA VE FORM AVM TAKSİ ESNAFI DURAKLARININ RUHSATLARINA TAHSİSİNİ İSTİYOR…    13:08   MERSİN ŞOFÖRLER ODASI HER HAFTA 1200 TAKSİYİ İLAÇLIYOR.    11:15       10:25       11:59       16:49   BAŞKAN VEYSEL SARI 15 TEMMUZ MESAJI YAYINLADI    11:43   BAŞKAN VEYSEL SARI 2.KEZ TŞOF BAŞKAN VEKİLLİĞİNE GETİRİLDİ    13:25       08:09   BAŞKAN VEYSELSARI JANDARMA TEŞKİLATININ 181. YILINI KUTLADI    12:06    TİCARİ ARAÇLARIN COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ     01:55   MERSİN ŞOFÖRLER ODASI TİCARİ ARAÇLARI İLAÇLAMA SİSTEMİ KURDU    10:20   KUTLU OLSUN

TİCARİ ARAÇLARIN COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ

65 14.􀀃KENT İÇİ ULAŞIM ARAÇLARI (MİNİBÜSLER, DOLMUŞLAR,HALK OTOBÜSLERİ, BELEDİYE OTOBÜSLERİ VE DİĞERLERİ)İLE İLGİLİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Tarih : 3 Haziran 2020 Çarşamba 12:06

COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ

Minibüsler, dolmuşlar, halk otobüsleri, belediye otobüsleri toplu ulaşım araçları olduğu için COVID-19 salgınının yayılması açısından özellik arz eder. Bu sebeple aşağıdaki önlemler alınmalıdır. Araç içine COVID-19 ile ilgili uyulması gereken kurallar görünür bir şekilde asılmalı ve şoför ve yolcuların bu kurallara uyması sağlanmalıdır. Araçlarda giriş kapısının yanına el antiseptiği konulmalıdır.

14.1. ŞOFÖRLER İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

»Şoförler ilgili meslek odası/birlikleri tarafından COVID-19 hakkında􀀃bilgilendirilmelidir.»COVID-19 ile uyumlu belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı􀀃vb.) olan şoförler çalışmamalı, sağlık kurumuna gitmelidir.»Şoförler, son duraklarda sıra beklerken sosyal mesafe kuralına uymalıdır.»Şoförler, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmeli ve aracın􀀃içinde mutlaka maske kullanmalıdır. Yolcularla arasında şeffaf kabin􀀃olanlarda şoför maske takmayabilir.»Maskeler nemlenmesi durumunda değiştirilmelidir. Maskeler çıkarılırken􀀃lastiklerinden tutulmalı, maskelerin dış yüzeyine dokunulmamalı, maskeler􀀃tekrar lastiklerinden tutularak takılmalıdır. Kullanılmış maskeler ağzı bağlı􀀃çöp torbasına atılmalıdır. Maske değiştirme söz konusu ise el antiseptiği􀀃kullanılmalıdır.»Bu araçlarda ücret ödemesi sırasında el temasını azaltmak için bir kutu􀀃içinde para alışverişi sağlanmalıdır.»Şoförler için kapalı dinlenme alanı olan duraklarda, ticari taksi duraklarında􀀃alınması gereken önlemlere uyulmalıdır.

14.2. YOLCULAR İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER»

Yolcular beklerken sosyal mesafe kuralına uymalıdır.»Yolcular araçlara binerken ve inerken sosyal mesafe kuralına uymalıdır.»Araca binen tüm müşteriler maske takmalı ve yolculuk boyunca􀀃çıkarmamalıdır. Maske takmayan yolcular araçlara alınmamalıdır.»Araçlara koltuk sayısı kadar müşteri alınabilir, ayakta yolcu alınmamalıdır.

66 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Karşılıklı dörtlü koltukların iki koltuğu kullanılmalı, yüz yüze gelinmeyecek şekilde çapraz olarak oturulmalıdır. Farklı özelliği veya niteliği olan diğer araçlarda oturma kuralları ve sosyal mesafeye göre düzenleme yapılmalıdır.

» Araçlarda gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalı, müşteri araca bindiği anda alkol bazlı el antiseptiği veya kolonya kullanmalıdır. » COVID-19 ile uyumlu belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı vb.) olan müşteriler araçlara alınmamalı, sağlık kurumuna yönlendirilmelidir. » Damlacık oluşturması nedeniyle araç içinde konuşulmamalı ve bağırılmamalıdır. » Araçlarda bir mecburiyet olmadıkça su dahil içecek ve yiyecek kullanılmamalıdır.

14.3. ARAÇLARDA HAVALANDIRMA, TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON »

Araçlarda klimanın iç hava sirkülasyon düğmesi kapalı olmalıdır. » Araçların klima hava filtre bakımı düzenli olarak yaptırılmalıdır. » Araçlarda pencereler uygun olan her fırsatta açılarak, minibüs iç havasının temizlenmesi sağlanmalıdır. » Araçların genel iç temizliği gün sonunda su ve deterjan ile yapılmalıdır. » Aracın iç yüzeyi su ve deterjanlı bez kullanılarak silinmelidir. » Her ilk ve son durak arasındaki sefer tamamlandığında sık dokunulan yüzeyler (kapı kolları, kol dayama/kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı bezle silinmeli, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya en az % 70’lik alkol ile dezenfekte edilmelidir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezenfektan kullanılabilir. Araç temizlenirken kapılar ve pencereler açık kalmalıdır. Temizlik yolcu olmadığı durumlarda yapılmalı ve dezenfeksiyon yapıldıktan sonra bir dakika beklenip havalandırılmalıdır.

Etiketler :   COVID-19