ANASAYFA    |    BİLGİ EDİNME    |    İLETİŞİM    

 
12:56   BAŞKAN SARI’DAN SÜRÜCÜLERE ÖNEMLİ BİR UYARI…    09:38       11:02       16:57   ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANIMIZI MERSİN’DE GÖRMEKTEN MUTLU OLDUM.    19:01   BAŞKAN SARI’DAN KIŞ LASTİĞİ UYARISI…    11:48       09:34       12:07   BAŞKAN VEYSEL SARI’DAN ÖNEMLİ BİR UYARI."OKULLAR AÇILIYOR LÜTFEN DİKKATLİ OLALIM"     09:36       19:01       20:20   VALİMİZ ALİ HAMZA PEHLİVAN’A HOŞ GELDİNİZ ZİYARETİ.    11:42   BAŞKAN SARI SÜRÜCÜLERİ KORONA VİRÜS ÖNLEMLERİ KONUSUNDA UYARDI.    10:49   BAŞKAN VEYSEL SARI TATİLE GİDECEK SÜRÜCÜLERİ UYARDI    21:30   BAŞKAN VEYSEL SARI JANDARMA TEŞKİLATININ 183. YILINI KUTLADI    12:11   BAŞKAN VEYSEL SARI 4.KEZ TŞOF YÖNETİMİNDE    17:11   TAKSİCİLERE YENİ SİSTEM: MÜŞTERİ, ŞOFÖRÜ PUANLAYACAK    09:43   MERSİN ESNAFI TALAT DİNÇER DEDİ    09:30   BAŞKAN VEYSEL SARI MESAİ ARKADAŞLARIYLA İFTAR YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ    12:18       10:33    BAŞKAN VEYSEL SARI’DAN POLİS TEŞKİLATINA KUTLAMA.   

 
Başkan Veysel Sarı’dan Kamyoncu Esnafımıza Müjde
 

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanımızın ve odamızın göstermiş olduğu büyük çalışmalar sonucunu vermeye başlamıştır.

 

Tarih : 10 Ocak 2018 Çarşamba 13:54

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanımızın ve odamızın göstermiş olduğu büyük çalışmalar sonucunu vermeye başlamıştır. 08 Ocak 2018 tarihli resmi gazete’ de yayımlanan ve yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeler ile; K1 yetki Belgesi Ücretleri 24.307,00.-TL’ den 10.000,00.-TL’ te düşürülmüştür.

Bu düzenlemede büyük emek sarf eden TŞOF Genel Başkanımız Sayın Fevzi Apaydın’a teşekkürü borç bilirim.


GENELGE------------------------------------------------------------------



09.01.2018-167
Sayı : Pers. Ve İdari İşl. 2018 / 22 Konu : Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik
FEDERASYONA BAĞLI ODALARA 01 NOLU GENELGE
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği, 08.01.2018 tarihli ve 30295 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin yeniden düzenlenmiş şekli ile Federasyonumuzun taşımacı esnafımızın kazanılmış hak ve menfaatlerinin korunması ve mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılması yönündeki görüş ve önerileri kabul edilmiştir.
 
Yönetmelik taslağındaki B ve D türü yetki belgelerine ilişkin düzenlemeler;
 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslak metinde yer alan otomobil cinsi araçlarla B ve D türü yetki belgesi kapsamında taşımacılık yapılmasına ilişkin maddeler, yürürlüğe giren Yönetmelik metninden çıkarılmıştır. Böylece, B ve D yetki belgelerine tarifeli ve/veya tarifesiz taşıma yapmak üzere otomobillerin özmal ve/veya sözleşmeli taşıt olarak kaydedilmesi neticesinde ileride ortaya çıkacak muhtemel sorunlar ve esnafımızın hak kayıpları önlenmiştir.
 
K1 Yetki Belgelerine ilişkin Düzenlemeler;
a) Gerçek kişiler için 30 ton olan asgari kapasite şartı 25 tona, Tüzel kişiler için 110 ton olan asgari kapasite şartı 50 tona düşürülmüştür.
b) Yetki belgesi almak için istenen sermaye şartı kaldırılmıştır.
c) Asgari kapasiteyi sağlayacak taşıtlar için istenen 20 yaş şartı kaldırılmıştır.
ç)Belge ücreti ise 24.307,00 TL'den 10.000,00 TL'ye düşürülmüştür.
d) Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 yetki belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 birim taşıt dışında asgari kapasite ile en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olma veya bu niteliklere haiz kişiyi istihdam etme şartı kaldırılmıştır. Ayrıca bunların yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanması düzenlenmiştir.
Bu düzenleme ile sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 yetki belgesi alan esnafımızın il dışına taşımacılık yapabilmesine olanak sağlanmıştır.
 
D4 Yetki Belgelerine ilişkin Düzenlemeler;
a) Belge ücreti 9.390,00 TL' den 4.000,00 TL' ye düşürülmüştür.
b) Sadece 1 adet otobüsle D4 yetki belgesi alacak olan gerçek kişiler için yetki belgesi ücretinde % 75 indirim uygulanması düzenlenmiştir.
c) Gerçek kişilerin yetki belgesi almak istenen sermaye şartı kaldırılmıştır.
ç)Asgari kapasiteyi sağlayacak taşıtlar için istenen 19 yaş şartı kaldırılmıştır. (Yönetmelikte her ne kadar asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 10 yaşından büyük olmaması şartı, yer almakta ise de, Bakanlık yetkili birimleri ile yapılan görüşmede yaş şartının sehven yazıldığı, kaldırılması yönünde makam oluru alınacağı şifahen bildirilmiştir.)
d) Yetki belgesi, UKOME ve/veya il ve/veya ilçe trafik komisyonları ile işbirliği yapılmak suretiyle, bu Yönetmeliğin getirdiği sorumluluk, yükümlülük ve yetki belgesi alma zorunluluğu dikkate alınarak seyahatin başladığı ve seyahatin bittiği il valiliklerindeki merkezin/komisyonun uygun kararlarına istinaden düzenlenecektir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin hususlar, Bakanlıkça ayrıca düzenlenir.
 
Yenileme hakkı biten veya iptal edilen yetki belgelerinin yeniden düzenlenmesi;
İptal edilmiş (Yetki belgesi sahibi gerçek kişinin ölümü halindeki iptal işlemleri hariç olmak üzere) veya yönetmeliğin 19 uncu maddesine göre yenileme hakkı bulunmayan yetki belgeleri için yetki belgesi sahibi tarafından, aynı yetki belgesinin talep edilmesi halinde; bu Yönetmelikte öngörülen şartların sağlanması, aynı yetki belgesinden geçerli veya yenileme sürecinde olan bir yetki belgesinin bulunmaması ile mevcut yetki belgesi tam ücretinin % 50'sini ödemeleri halinde, yetki belgesinin yeniden düzenlenebilme imkânı getirilmiştir. Bu şekilde düzenlenen yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıt edilecek taşıtlar için geçerli taşıt kartı ücreti tam olarak tahsil edilecektir.
Bunun yanı sıra;
 
1. Yetki belgesi sahipleri, yetki belgesi eki taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarının asgari kapasite şartını kaybetmeleri ve asgari kapasitenin kaybedildiği süre toplamının, yetki belgesi geçerlilik süresi olan 5 yıllık süre boyunca 630 takvim gününden fazla olması halinde yetki belgesi iptal edilecektir.
 
2. Yetki belgesinin yenilenmesinde ve zayiinde yetki belgesi ücreti 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 33 üncü maddesi gereğince31/12/2022 tarihine kadar "%5" olarak uygulanacaktır.
 
3. Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren 540 takvim günü içinde Bakanlığa yazılı olarak müracaat edilmesi halinde; yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, söz konusu 540 günlük süre içinde ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.
 
4. Gerçek kişinin ölümü halinde, yetki belgesinin faaliyeti durdurulacaktır. Ancak ölen yetki belgesi sahibinin kanuni mirasçılarının, yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihine kadar Bakanlığa yazılı olarak başvurmaları şartıyla; yetki belgesi geçerlilik tarihi ile ölüm tarihi arasındaki gün sayısının, mevcut yetki belgesi cari ücretine düşen kısmının hak sahiplerine iade edilmesi, düzenlenmiştir. Gerçek kişinin ölümü nedeniyle, faaliyeti durdurulmuş yetki belgesi/belgeleri kapsamındaki faaliyetlere devam etmek isteyen ve bu fıkraya göre belge ücreti iadesi yapılmayan mesleki saygınlığa sahip kanuni mirasçıların, yetki belgesinin yenileme süresinin bitim tarihine kadar Bakanlığa yazılı olarak başvurmaları kaydıyla;
a) Kanuni mirasçılar adına yetki belgesi yeniden düzenlenir.
b) Adlarına yetki belgesi düzenlenen kanuni mirasçılar, bu Yönetmelikte belirtilen şartlara, yetki belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde uyum sağlamak zorundadır.
 
5. 31.12.2019 tarihinden itibaren;
A1 ve A2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı taşıtlar hariç olmak üzere, yolcu taşımacılığı faaliyetinde kullanılacak taşıtlarda, 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ekinde belirtilen standartlara uygun, iç ve dış kamera ve kayıt cihazı bulundurulması,
C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1 ve R2 yetki belgesi sahiplerinin; taşımasını üstlendikleri eşyalar için fatura/e-fatura ve/veya irsaliye bilgileriyle birlikte beşinci fıkrada belirtilen bilgileri, eşyanın kabul edildiği saatten en geç 6 saat sonrasına kadar Bakanlığın U-ETDS sistemine işlemeleri/iletmeleri, zorunludur.
Genelgemiz ekindeki Yönetmeliğin incelenerek bilgi edinilmesini ve ilgili üye esnafa duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.
   
Paylaş :
Etiketler :  fevzi apaydın, veysel sarı, genelge 2018



İÇERİK ARA
 
  


VİDEO TANITIM



HAVA DURUMU

..


KARAYOLLARI DURUMU



GÜNLÜK GAZETELER



SON DUYURULAR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




   
     
 
Mersin
Kamyoncular, Kamyonetçİler, Otobüsçüler,
Otomobİlcİler ve Şoförler Esnaf Odası
Resmi Web Sitesi


Adres :
Barış Mahallesi, Bahçeler Cad. 4530 Sok. No:2 33010 Akdeniz/MERSİN

Telefon :
0 324 337 33 66 | Fax : 0 324 337 34 31

E-Mail :
bilgi@mersinsoforlerodasi.org.tr

Web :
www.mersinsoforlerodasi.org.tr

 

  Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası | Resmi Web Sitesi | mersinsoforlerodasi.org.tr Copyright © 2017-2024 Tüm hakları saklıdır. URA MEDYA