Mersin Ulaşım Master Planı alternatif toplu taşıma araçları üzerine kuruluyor

Tarih : 15 Mayıs 2017 Pazartesi 19:19

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in ulaşım sorunlarının çözülmesi için 2030 yılına kadar hedeflediği Ulaşım Master Planı’nın Bilgilendirme Toplantısı’nı sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirdi. Toplantıda, Ulaşım Master Planı’nın ana hedefleri, ulaşım ana plan süreci, ulaşım ana planı kararları ve çözüm uygulamaları anlatıldı. Kentin giderek artan trafik ve ulaşım sorununun çözülmesi, ula- şım talep ve tahminlerinin ortaya çıkarılması, Mersin’de gelecekte beklenen ulaşım sorunlarının belirlenmesi ve çözümlerin planlanması amacıyla yapılan toplantıda Mersin ulaşımının durum analizi kamuoyu ile paylaşıldı. 327 gün içerisinde tamamlanan plan 4 merkez ilçede, 285 kişilik saha araştırma ekibi, 20 kişilik uzman teknik kadro ve 3 uluslararası danışman ile yapıldı. Mersin’in ula- şım planının durum analizinin ortaya çıkartılması için kentte toplam 23 bin 629 anket ve görüşme yapıldı.

Araştırmalarda kentin mevcut trafik durumu, kentte yaşayanların günlük şehir içi seyahat rotası, araç sayıları ve gelecekteki talepleri belirlenerek ana plan için veriler oluş- turuldu. Toplantıda konuşan Mersin Bü- yükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin’in ulaşım planının kente yeteri kadar cevap verememesi, bizi Mersin ulaşımı- nın anayasası olacak yeni bir plan hazırlamaya zorladı. 29 Mayıs 2015 tarihinde hazırlanmaya başlanan Mersin Ulaşım Master Planı’nı 31 Mart 2016’da tamamlayarak, Ula- şım Master Planı sürecini ve uygulama projelerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü’ne göndererek ilk adımı attık” dedi. Ulaşım Master Planı süreci kapsamında; 92 kavşakta, 62 kesitle trafik sayımı, 4 merkez ilçe dışında Silifke, Mut, Anamur ve Erdemli’de proje çalışmaları yapıldı. 76 hemzemin, 18 katlı kavşak avam projesi, 25 km karayolu koridor projesi, 83 km kent merkezi sirkülasyon planı, 21 farklı toplu taşıma ana koridor talep tahmin etüdü yapıldı.

Ayrıca 6 farklı senaryo çalışması, 3 farklı omurga sistem güzergah projesi, 12 adet teknik rapor ve 9 farklı eğitim programı yapıldı. Master Plan saha çalışmalarına göre; Mersin’in araç sayısı, ulaşım türleri, kentin günlük yolculuk sayı- sı, kişilerin yolculuk amaçları da belirlendi. Mersin’in 2030 yılına kadar oluşacak olan ulaşımla alakalı sorunlarının çözümü için Mersin Ula- şım Master Planı’nı hazırladıklarını kaydeden Ulaşım Uzmanı Erdem Dişli, “Mersin’de 2015 yılında 908 bin 870 olan nüfusun 2030 yılında 1 milyon 950 bin olmasını bekliyoruz. Nüfusun artması ile birlikte 2015 yılında 1 milyon 406 bin 989 olan yolculuk sayısının ise 2030 yı- lında 3 milyon 265 bin 496’ya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Buna göre Mersin’in otomobil sayısının Türkiye ortalamasının üzerine çıkaca- ğı öngörülüyor. Dolayısıyla Mersin Ulaşım Master Planı alternatif toplu taşıma araçları üzerine kurulacak” dedi.

Ulaşım Master Planı kapsamında; toplu taşıma sisteminin planlanması, transfer merkezi oluşturulması, ara toplu taşıma sistemlerinin oluşturulması, otopark politikaları, yaya düzenlemeleri, engelli ulaşımı, bisiklet düzenlemeleri, karayolu, kent merkezi düzenlemeleri önerileri de konuşuldu. Mersin Ulaşım Master Planı’nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleş- me Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmasından sonra uygulanacak.

Etiketler :  mersin master planı, şoförler odası